Tisková zpráva: Squatteři obsazují dům v Praze! Chtějí vytvořit nové kulturní a sociální centrum.

AKTUALIZACE: Zveřejňujeme adresu domu – Malínská 1970/5


Desítky squatterů a squatterek právě obsazují dlouhodobě nevyužívaný dům v širším centru Prahy. Na místě chtějí otevřít nové kulturní a sociální centrum. Upozorňují na zhoršující se krizi bydlení i nedostatek prostoru pro svobodnou kulturu.

Praha, 26. listopadu 2022 – Desítky lidí svolaných skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) právě obsazují dlouhodobě prázdný dům na frekventovaném místě v Praze. Objekt chtějí otevřít veřejnosti a provozovat v něm nekomerční kulturní a sociální centrum.

„Od vyklizení autonomního sociálního centra Klinika Praze chybí prostor pro nezávislou kulturu a pořádání akcí, které překračují hranice trhu. Myslíme, že je načase tuto situaci změnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit nové místo, kde by se lidé mohli potkávat bez ohledu na stav svojí peněženky,“ říká mluvčí squatterů, Jiří Nesvačil.

Účastníci začínají dům uklízet od odpadků, na místě bude hrát hudba, v plánu jsou různé diskuze a vydávání jídla zdarma. Z oken se věší transparenty, například „Prázdné domy, mrtvé město“. Uvnitř si kdokoliv bude moci nabídnout kávu, veganský guláš či pečivo s pomazánkou. Na večer se chystá promítání filmů se sociální tématikou. Přítomní chtějí v objektu setrvat i přes noc, proto si mnoho z nich přineslo karimatky a spacáky.

„Nestojíme o konflikt, jen si myslíme, že je absurdní, aby vedle sebe existovaly prázdné domy a lidé bez domova. V Praze se nachází stovky prázdných nemovitostí, přesto je důstojné bydlení pro spoustu obyvatel naprosto nedostupné. O podobě města rozhoduje hrstka developerů, přitom Praha patří nám všem,“ dodává Nesvačil.

Na místě chtějí squatteři zůstat co nejdéle, zdůrazňují ale ochotu s městskými částmi i magistrátem jednat o legálním získání prostoru, který by byl otevřený všem bez rozdílu. Podrobnosti o lokaci budou dostupné po jedné odpolední na níže uvedených kontaktech a průběžně aktualizovaném zpravodajském kanálu https://info.ods.cool/.

Opravdu Dobré Squaty (ODS) jsou neformální squatterská skupina, která vznikla v reakci na vyklizení Autonomního sociální centra Klinika v lednu 2019. V minulosti aktivisté ODS organizovali v prázdných domech například promítání filmů a jiné kulturní akce. V květnu minulého roku symbolicky zabavili kancelář exekutora Ivo Luhana, který si za vyklizení Kliniky neoprávněně naúčtoval statisícovou odměnu.

Kontakt pro média: +420775070101 / opravdudobresquaty@riseup.net / www.ods.cool